Aeroklub Portorož


Organizacija Aeroklub Portorož je pri Agenciji za civilno letalstvo Republike Slovenije vpisana v register certificiranih letalskih šol (SI.ATO.016) in nudi usposabljanja za pridobitev naslednjih licenc oz. ratingov:

  • LAPL (A)  – Light Aircraft Pilot Licence (aeroplane)
  • PPL (A) – Private Pilot Licence (aeroplane)
  • NR (A) – Night Rating (aeroplane)
  • FI (A) – Flight Instructor (aeroplane)
  • HPA theory – High performance aeroplane theory course

Vsi naši odobreni programi usposabljanja so potrjeni in nadzorovani s strani Agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije. 

Licence, ki jih dobijo piloti po končanem šolanju v naši organizaciji so izdane v skladu z evropsko zakonodajo (EASA FCL licence) zato veljajo in se priznavajo na celotnem prostoru držav Evropske unije.

Do danes se je na naših odobrenih programih usposabljanja šolalo že skoraj 200 kandidatov. Veliko pilotov, ki je osnovno šolanje (PPL) opravilo pri nas, je nadaljevalo poklicno kariero na različnih področjih letalske industrije.

Aeroklub Portorož »domuje« na mednarodnem letališču Portorož (oznaka IATA: POW, oznaka ICAO: LJPZ), ki je tretje mednarodno letališče v Republiki Sloveniji. Zaradi statusa mednarodnega letališča na letališču Portorož, kljub majhnosti, delujejo policija, carina in kontrola zračnega prometa. To daje letališču veliko prednost saj te službe omogočajo direkten odlet v tujino. Prisotnost letališke kontrole zračnega prometa omogoča kandidatom za pilote, da se kar na domačem letališču seznanijo s postopki letenja v kontroliranem zračnem prostoru.

Zaradi dobrih mediteranskih pogojev je v Portorožu letenje mogoče večino dni v letu, kar je še ena prednost glede na ostala letališča v regiji.
Spletno stran Aerodroma Portorož najdete na tej povezavi: https://www.portoroz-airport.si/

Floto AKPZ sestavljajo 3 letala tipa PA38 (S5-DKP, S5-DHA, S5-DRD) ter 1 letalo tipa C172 (S5-DRI). Vsa letala so redno vzdrževana in hangarirana. Več o naših letalih si preberite pod zavihkom flota.

Spodbujamo pilote, ki šolanje zaključijo v naši letalski šoli, da ostanejo aktivni v klubskem letenju zato vam omogočamo najem letala za lastne potrebe. Vsako leto v oktobru organiziramo tudi tečaj nočnega letenja