Flota


Aeroklub Portorož je bil ustanovljen leta 2008. Že ob sami ustanovitvi je bilo odločeno, da kupimo letalo tipa Piper Tomahawk, ki bo služilo za šolanje in športno letenje. Tomahawk je namreč odlična izbira za temeljno usposabljanje pilotov, saj je letalo izpiljena verzija enostavnih sistemov ter osnovnih letalskih inštrumentov (urični kokpit).

Kot prvo letalo se je floti AKPZ pridružil PA38 z nemško registracijo D-EMTW. Letalo je bilo po nakupu temeljito obnovljeno in opremljeno z novimi inštrumenti ter moderno komunikacijsko/navigacijsko opremo in omogoča tudi nočno letenje. Letalo je bilo leta 2019 vpisano v slovenski register pod oznako S5-DKP.

V zadnjih letih smo v floto Aerokluba Portorož sprejeli 3 letala, in sicer dve letali tipa Piper PA38 in eno letalo tipa Cessna C172R.

Letala so vzdrževana po predpisih mednarodne letalske zveze, pri organizaciji i2i.145, ki ima ustrezne certifikate (Part 145). Zagotavljamo redno vzdrževanje vseh sklopov letala, motorja in instrumentov. Za ustrezen nadzor nad pravilnim vzdrževanjem pa skrbi zunanja organizacija (CAO.SI ), ki potrjuje ustreznost vseh dokumentov in postopkov potrebnih za varno in zakonsko ustrezno letenje s šolskim letalom.